Friday, April 1, 2011

Piparkoogitaigen




Juba kolmandat aastat teen piparkoogitaigent ise. Esmakordselt toimingut ette võttes olin valmistunud tohutuks pingutuseks, kuid suureks üllatuseks oli see vägagi lihtne. Kindlasti oli põhjuseks ka see, et suhkrusiirupit ei hakanud ise tegema ja maitsestasin samuti valmis seguga ise miksimise asemel.
Retsept ise siis selline:
  • 2 dl vahukoort
  • 2 dl tumedat suhkrusiirupit
  • 2 tl soodat
  • 4 spl võid ( u 100g)
  • 4 dl suhkrut
  • 1/2 - 1 pk piparkoogimaitseainet
  • 10 dl jahu ( u 700-800g)
Kuumuta vahukoor ja suhkrusiirup keemiseni. Puista sooda kõrgemasse kaussi ( või kastrulisse) ja vala kuum segu peale ( hakkab hoolega vahutama). Seejärel lisa või, suhkur ja maitseaine, sega ühtlaseks. Ning kõige viimaks jahu. Olen pannud korraga pool kogust, seganud ühtlaseks ja siis vähehaaval kõik ülejäänu. Muidugi tuleb jälgida, et mass saaks "õige", võibolla kulub selle jaoks natukene rohkem või vähem jahu, kuid tähele tuleb panna seda, et taigen jääbki kokku segades selline justkui tükkis mass. Mitte päris puru, aga mitte ja rullitav taigen. Õigeks piparkoogi taignaks muutub ta siiski paari ööga kilesse pakitult külmikus seistes. Antud kogustest tuleb umbes 1,5kg taigent.
No ja need piparkoogid on nii head, et poe taigna järgi ei igatse enam!
Ahjaa, seda ka, et küpsemiseks läheb 200 kraadises ahjus aega 5-6 minutit :)
Nendest kogustest tuleb valmis taigent u 1,5kg.

Selline näeb välja segu enne jahu lisamist:

Nüüd on suurem osa jahu lisatud, natukene läheb veel:

No comments:

Post a Comment