Monday, March 28, 2011

Martsipani saiad õunaga


Kohe kui seda retsepti nägin, teadsin, et peab ära proovima. nii ahvatlevad nägin need saiakesed pildil välja! Retsepti leidsin Tuuli blogist, kus nii mõndagi head silma jäänud :) Ükskord siis tuli ka see õige päev ja saiad said tehtud!

Vaja läheb:
  • 2,5 dl sooja piima
  • 1 pakk kuivpärmi või 25 grammi presspärmi
  • 1 muna
  • 1 tl soola
  • 1 dl suhkrut
  • 7-8 dl jahu
  • 100 grammi võid
Võta taigna tarbeks asjad enne toasooja seisma, et tagada hea kerkimine.
Hõõru presspärm vähese suhkruga vedelaks ja lisa käesooja piima ja 1 dl jahu sisse. Kuivpärmi puhul sega see ca 1 dl jahuga ning lisa soojendatud piimale. Lisa muna, sool, suhkur. Sõelu juurde 3-4 dl jahu ja sõtku veidi. Lisa ülejäänud jahu järk-järgult (jälgi taina paksust ja reguleeri jahu kogust selle järgi). Pane juurde toasoe või ja sõtku tainas ühtlaseks lisades vähehaaval järelejäänud jahukoguse. Sõtku, kuni tainas muutub ühtlaseks ja lööb käte küljest lahti.
Kata kauss rätikuga ja pane kerkima. Aega peaks selleks olema vähemalt 1 tund, aga võib kuluda ka 2.

Peale kerkimist saputa lauale jahu ja rulli tainas lahti.
Riivida ca 150 grammi mandlimartsipani taina pinnale, sellele lisaks veel 2-4 riivitud õuna ja keerasin taigna rulli. Terva noaga lõigata poolviltu paraja suurusega pätsid. Pane ahjuplaadile sooja kohta kerkima, võib kuluda kuni tund, et paisuksid mõnusad kohevad pätsid. Kui rullid on kerkinud vähemalt kahekordseks, siis pintselda üle munaga, raputa peale mandlilaaste ja pane 230 kraadi juurde (pöördõhuga) küpsema ca 10-12 minutiks. Välja võttes saputa peale tuhksuhkrut.

No comments:

Post a Comment