Friday, March 11, 2011

Lasanje

Lasanje Sille toidublogist
Hakklihakaste:
500 g hakkliha (mida lahjem seda parem, tegin seekord Maximast ostetud veisehakklihaga, tuli hea, segahakklihaga tehes jääb minu jaoks toit liiga rasvane ja liiga rammusa maitsega)
2 mugulsibulat
200 g tomatipastat
2 küüslauguküünt
2 dl vett
1,5 tl soola
pipart
Hakkliha, sibula- ja küüslaugu väikesed tükikesed praadida. Kui hakkliha on pruunistunud, lisada sool, pipar, tomatipasta, segada läbi ja lisada vesi, lasta keema tõusta ja siis tõsta tulelt.
Juustu-jahukaste:
2 spl õli
2 dl jahu
1 l piima
1 tl soola
150 g riivjuustu + peale riputamiseks riivjuustu
Kuuma õliga pannile panna jahu, kuumutada läbi, lisada piim ja sool, segada kogu aeg kuni keema hakkab. Kui tekivad tükid, siis valada kaste läbi sõela, suruda jahutükid sõelal katki ja panna saadud kaste uuesti keema. Kui hakkab keema siis lisada riivjuust ja kuumutada kuni juust on sulanud. Tõsta tulelt. Lihtsam variant on jahu segada osa piimaga täitsa vedelaks ja siis panna pannile või potti koos ülejäänud külma piimaga, selliselt on väiksem oht tükkide tekkimiseks. Siis lasta keema kogu aeg segades ja lisada juust. Kaste tuleb üsna paks.  Lisan: Tõesti tuleb hoolega segada, on korra  olen kõrbema lasknud, rikkus toidu ära.
Vorm määrida õliga, põhja tõsta hakklihakastme kiht, sellele panna lasanjeplaadid (tegin vormi suurused plaadid, siis panin ühe plaadi), sellele hakklihakastet ja juustukastet, siis plaadikiht jne. Kõige peale panna hakklihakaste ja sinna peale juustukaste, nii et on pealt korralikult sellega kaetud.
Keskmiste kihtide vahele võib panna ka nii, et ühele ainult hakkliha ja teisele ainult juustukaste, oleneb, kuidas kastmeid jätkub. Mina panin kahele kihile ainult juustukastet, teistele mõlemit. Alumise lasanjeplaadi alla ma ei pannud kastet, kuna arvasin, et kuivatamata plaatide puhul pole see vajalik, aga oleks võinud panna, sest need jäid natuke kuivaks.
Lasanjevorm katta fooliumiga, panna 160 kraadisesse ahju ja küpsetada 30 minutit, seejärel võtta foolium pealt ära, raputada peale riivjuustu ja panna veel 30 minutiks ahju. Nendest kahest vormist jätkus meie perele vabalt.
Lisan: Mina olen teinud poe plaatidega, kuid kindlasti tahaks proovida ise ka plaate teha. Maitsev ja lihtne söök kuigi küllatki rammus. Kopin siia plaatide tegemise õpetuse ka.
Lasanje plaadid
Lihtne munapasta:
3,5 dl jahu
3 muna
2 spl õli
0,5 tl soola Köögikombainis tehes (mina tegin) panna kõik ained korraga masinasse ja segada ära. Käsitsi tehes panna jahu kaussi kuhja, keskele tehtud süvendisse panna munad, õli, sool. Näppida taigen ühtlaseks ja sõtkuda 5-7 minutit kergelt jahusel laual, muutub elastseks ja läikivaks. Retseptis on kirjas, et kata taignapall kausiga ja jäta pooleks tunniks lauale seisma, mina seda ei teinud. Rullisin jahusel laual küpsetusvormi mõõtudega tükid. Sellest taigna kogusest sain 10 õhukest lasanjeplaati (kui läheb natuke katki, siis sellest pole probleemi), millest tegin kaks piklikku vormitäit lasanjet. Jäime väga rahule. Tainas oli väga hästi rullitav, taignaplaate sai ka käte vahel pikemaks venitada.
Lasanje tegemiseks kasutasin värskeid pehmeid lasanje plaate, aga neid võib ka kuivatada täitsa kõvaks ja siis kuivas kohas säilitada.
Kuna lasanje plaadid on poes üsna kallid, aga nende tegemine on väga lihtne, siis tasub neid ise teha küll.
Lasanje tegemist vaata: kallimad õhtusöögid - lasanje.
Sellest samast taignast võib teha kõiki pastatooteid: spagette, ravioole, lintnuudleid jt.

No comments:

Post a Comment