Monday, March 28, 2011

Sidrunikook


Taaskord millalgi retseptides tuulates sai küpsetamist ootavate kookide nimekirja tõstetud järgmine: Sidrunikook
Ühel päeval tuli aga küllakutse ja tekkiski hea võimalus järgi proovimiseks.

Põhi
  • 100 g võid
  • 2½ dl nisujahu
  • 2 spl suhkrut
  • ½ tl küpsetuspulbrit
  • 2 spl vett

Täidis
  • 1½ dl vett
  • 1½ dl suhkrut
  • 2 spl nisujahu
  • 25 g võid
  • 1 sidruni mahl ja riivitud koor
  • 4 munakollast 

Besee
  • 4 munavalget
  • 1½ dl suhkrut
Põhja jaoks sega pehme rasvaine käsitsi ülejäänud ainetega. Lisa vesi ja sega taigen ühtlaseks.
Vooderda vormi põhi ja küljed 2-3 cm kõrguselt taignaga. Pane koogipõhi umbes 15 minutiks külma tahenema.
Torka taigen kahvli või tikuga läbi ja küpseta põhja umbes 15 minutit 200 kraadi juures ahju allosas.
Täidise jaoks mõõda ained kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja hakkab kergelt mullitama.
Võta koogipõhi ahjust välja ja vala kissell süvendisse.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks.
NB! Suhkur lisa alles siis, kui muna on vahus, mitte vahustamise alguses. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur.
Määri või pritsi besee kisselli peale. Minule meeldib lusikaga tõmmata beseele väikesed tipud, siis näeb kook kelmikam välja.
Küpseta kooki veel umbes 10 minutit ahju alumisel siinil, kuni besee on kaunilt helepruun.
Kook maitseb kõige paremini kohe peale jahtumist. 

No comments:

Post a Comment