Tuesday, February 28, 2012

Lõhe- spinatipasta

Järgmine katsetus pasta maailmas. Seekord tahtsin lisandiks kala, saigi veidi ringi otsitud, mille tulemusel jõudsin SELLE retseptini, mille omale põhjaks võtsin. Kuna oli vaja veidi suurem ports teha, mugandasin selle tarbeks ka koguseid.

Kokkamise jaoks varu:


  • u 400g meelepärast pastat
  • 125g külmutatud spinatit
  • 1 spl oliiviõli
  • 1-2 küüslauguküünt
  • 400g lõhefileed
  • 200- 300 ml 35% rõõska koort
  • 50-75g parmesani
  • soola, valget pipart


Pane pasta keema soolaga maitsestatud vette. Keeda neid seni, et oleksid poolpehmed, paar minutit enne lõppu lisa külmutatud spinat.
Samal ajal kuumuta õlisel pannil kiirelt purustatud küüslauk. Lisa suuremateks kuubikuteks tükeldatud lõhefilee, prae mõni minut. Vala üle rõõsa koorega, kuumuta segades, kuni kaste veidi pakseneb. Maitsesta soola- pipraga.
Kurna valmis saanud pasta, sega kastmega kokku, lisa ka parmesan. Enamasti  soovitatakse pasta koheselt serveerida, aga mulle meeldib natukeseks ta veel potti jätta, segada paar korda, et kaste veidikene pastaga ühilduks ja alles siis serveerida. Peale võib soovikorral ka veidi parmesani laastusid raputada.



See oli minu esimene kord spinatit toidus kasutada, võis lugeda kordaläinuks! Väga maitsev sai!



Tuesday, February 21, 2012

Hernesupp


Hea ja lihtne supp, maitsev ning mis mulle eriti meeldib, valmib peaaegu, et ise!



Tarvis läheb:

  • 4 dl kollaseid poolikuid kooritud herneid
  • 1 dl odrakruupe
  • 1 suurem sibul, või 2 väikest
  • 2 porgandit
  • suitsuribikonte
  • sealiha või suitsuliha
  • loorberilehti
  • soola
Eelmisel õhtul pane herned külma veega likku.
Kui järgmisel päeval supi keetmiseks läheb, siis nõruta herned ning pane kogu retseptis andud kraamiga ühes potti podisema. Sibulad siis hakitult ja porgandid riivitult. Võib ka enne pannilt üle lasta, näiteks koos suitsulihaga, kui see ka olemas. Ise olen teinud nii, et kui kondid on mehiselt lihased, siis muud liha lisaks ei võta, kui aga paistavad napid, siis panen juurde kas suitsusinki või lihtsalt sealiha. Sobib nii üks kui teine.
Ja las ta siis keeb 1,5-2h, võibolla isegi kauem, igaljuhul kõik kraam peaks olema pehme. Lõpu lähenedes võtta välja ka kondid, lihast puhtaks nokkida, see omakorda supi sisse lisada ja valmis ta ongi.

PS, ma ise püüan teha nii, et kontidest "ehitan" põhja kihi, et herned pika keemise ajal kohe alla ei jääks, muidu läheb kõrbema. Pärast ka ikka aegajalt segada, just kõrbemise vältimiseks, sest supp tuleb üpriski paks.

Head isu!

Kerakliiküpsised


Olen neid küpsiseid juba kunagi varem teinud, aga avastasin, et retsepti siin veel ei ole. Saagu see viga siis parandatud!

Mõnusad krõbedad küpsised, boonuseks ka see, et valmivad vaevata ja nobedalt!

Vaja läheb:

  • 1 dl sulatatud võid ( u 80g)
  • 1 dl suhkrut
  • 2 spl nisujahu
  • 2 dl kaerakliisid
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 muna
Sega kuivained kokku, lisa muna ning sulatatud või. Sega taigen ühtlaseks massiks, veereta peopesas kuulikesed, aseta need küpsetusplaadile ja vajuta lapikuks. NB! Arvesta, et ahjus vajuvad palju laiemaks, seega jäta küpsistele suured vahed.
Küpsetada 180-190 kraadi juures ( pöördõhuga) 6-8 minutit, kuni küpsised kenasti kuldsed.
Õhkukindlalt karbis säilivad krõbedad veel mitu päeva.


Retsept leitud SIIT.