Tuesday, January 10, 2012

Kringel- stritsel

Paar korda olen teinud katsetust mõne teise pärmitaignaga, kuid maitse ja konsistents pole lõpuks olnud see, mis ma soovinud olen, seega täna tegin "vana hea" pärmitaignaga ühe stritsli moodi küpsetise ja see sai väga hea!

Taignen teha siis nii:
NB, antud kogustest tuleb suur portsjon taigent, ma ise tegin selle pooleks, teisest osast tegin soolase stritsli. Mõlemad said suht suured. Seega võib vabalt ka poolitada ja vähem korraga teha.

Eelkergitusega pärmitaigen:


Soojenda 0,5 l piima käesoojaks (pigem olgu jahedam kui kuumem, liiga kuumaga ei hakka pärm kergitama),
lisa 1,5 dl suhkruga segatud 50 g pärmi
ja 400 g jahu.
Sega lusikaga läbi ja jäta 20 minutiks kaetult kerkima.
Võta juba munad ja õli külmkapist välja soojenema.
Peale seda lisa taignale
2 lahtiklopitud muna
1,5 tl soola
umbes 450 g jahu
1, 5 dl õli.
 
Jahu võib minna ka rohkem, tuleb lisada just nii palju, et taigen sõtkudes enam käte külge kinni ei jää. Lõpuks moodustub mõnus sile pall, see jätta kerkima. Lase kerkida kinni kaetult soojas kohas, mitte kuuma pliidiplaadi peal, pigem kuuma pliidiplaadi kõrval või radika peal kuni taigen kerkib vähemalt kahekordseks (umbes 1 tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult kerkib taigen kiiremini!

Täidis:
u 75g võid
suhkrut
kaneeli
rosinaid
hakitud pähkleid- mandleid soovikorral

Kerkinud taigen rullida lahti ja katta täidise ainetega. Ma seekord pingutasin rosinatega üle, ei jaksanud end väga puhvi ajada sai enam ahjus :D Aga no, polnud vaja siis noaotsaga taga ajada :P

Küpsetasin 200 kraadi juures 10minutit ja siis 175 juures veel 10. Oleks ilmselt pidanud kohe veidi alla 200 panema ja pöördõhu maha keerama, siis oleks rahulikumalt küpseda saanud.

Ahjust välja võttes pintseldasin piimaga üle ja jätsin jahtuma. Mõne aja pärast tegin peale veel glasuuri, aga see alles tõesti siis, kui stritsel on veidi maha jahtunud, ,et glasuur peale valades tahkuks ja maha ei voolaks.

Glasuur:
0,5 kl suhkrut
4 spl võid

3 tl kakaopulbrit
1,5 spl piima

Kõik koostisosad potis keema ajada, kuumutada tasasel tulel 5-10 minutit aegajalt segades. Lasta jahtuda, kuniks pole enam liiga vedel ja valada stritsel sellega üle. Peale võib soovikorral puistada veel hakitud pähkleid ja hiljem tuhksuhkrut ka kui tahtmist.

Aga üht ma ütlen, see kõik kokku oli HIRMmagus :D

PS, pildid tulid seekord kehvad, midagi näidata suurt polegi, pistan aga ühe ikka üles, et mingi aim oleks. Ju järgmine kord saab paremad!